Står du i vårdkö för besvär med hand/handled/armbåge? Då kan vi hjälpa dig. Läs mer här.

Idrottsskador i armbågen

Idrottsskador i armbågen

Skador i armbågen hos den idrottande/motionerande befolkningen är inte ovanlig. Vanligen uppkommer dessa hos utövare av olika kastsporter men även racketsporter, boxning, tyndglyftning, simning etc. Oftast är det överbelastningsskador i muskler och senfästen som ger smärta, nedsatt funktion och rörlighet. Dessa skador behandlas med avlastning, unvikande av provocerande rörelser samt sjukgymnastik och olika ortoser. Kortison- och trombocytinjektion kan också ha en plats i behandlingsarsenalen. Någon gång kan det även vara nödvändigt med kirurgisk behandling.

Sporter där man ofta översträcker armbågen (kast, racketsport,volleyboll, boxning etc) kan ge upphov till ”impingement” (inklämning) i armbågen. Armbågsutskottet pressas med stor kraft bakåt och ger upphov till inflammation i ledhinnan initialt för att spridda sig mot brosk och ben. Till slut bildas benpålagringar och fria benkroppar baktill i armbågen.

Symtomen utgörs av smärta när man sträcker i armbågen, låsningar och svullnad. Behandlingen utgörs av ett rehabiliteringsprogram och om detta ej hjälper – artroskopiskkirurgi (titthålsoperation).

Armbågsartroskopi, titthålsoperation.