Triggerfinger (nodosa, tendovaginit)

Triggerfinger (nodosa, tendovaginit)

 

Vanliga symptom

Ett eller flera fingrar fastnar eller hakar upp sig i ett böjt läge i inre mellanleden och kan ibland bara med svårighet sträckas ut och då ofta med smärtaVanligen är det ömt i handflatan när man greppar runt ett föremål. Ibland kan det förekomma smärta runt leden.

Orsak

Fingrarnas böjsenor glider i en sentunnel (senskida) som löper från fingrets bas ut mot fingerspetsen på handflatesidan. Om senan är förtjockad av inflammation blir det trångt inne i senskidan.

Trots att detta är en vanlig åkomma kan man oftast inte påvisa någon yttre orsak, men tillståndet kan komma efter överansträngning. Triggerfinger förekommer oftare vid diabetes och reumatiska sjukdomar.

Behandling

Antiinflammatorisk medicin har vanligen dålig effekt. Kortisoninjektion i senskidan kan hjälpa, men ibland endast tillfälligt.

Operation hjälper oftastVid denna, som görs i lokalbedövningdelas taket på senskidan, så att senorna får större utrymme och kan löpa obehindrat. Efter operationen har man ett mjukt förband. Fingrarna är fria och får användas. Bandaget avlägsnas ca 2 veckor efter operationen.

Sjukskrivningstiden beror på vilka arbetsuppgifter man har och vilken behandling som genomförts.

Förväntan på ingreppet är att man återfår normal rörlighet i det opererade fingret inom några veckor. Det kan kvarstå en svullnad och ömhet i operationsområdet under några månader efter ingreppet.